Basketballinfo

Spelregelboekje 2015 en casusboek 2012

Naast het spelregelboek is er een casusboek, waarin per spelregel voorbeelden van situaties worden gegeven alsmede de antwoorden passende bij de situatie.

Download hier het spelregelboek en het casusboek.

Spelregelwijzigingen 1 oktober 2014

Download hier het overzicht met de spelregelwijzigingen van 1 oktober 2014.


Handboek scheidsrechterszaken 2014

Download hier het handboek scheidsrechterszaken 2014.


Adressen en routebeschrijvingen van sporthallen

Klik hier voor de adressen en routebeschrijvingen van de sporthallen voor uitwedstrijden, zoals die op de NBB site staan.


Informatie van de opfriscursus voor scheidsrechters

Bekijk hier de presentatie van de opfriscursus voor scheidsrechters en het overzicht van de scheidsrechtersignalen.


Handleiding voor tafelen, jurycursus

Altijd al willen weten wat je precies moet doen als je moet tafelen bij een wedstrijd? Bekijk dan hier de instructieboekje voor de jurytafel en een voorbeeld van het wedstrijdformulier. Ook kun je hier de presentatie van de jurycursus bekijken.


Positief coachen

Op de site van de Stichting Positief Coachen vind je praktische informatie over hoe je als coach (en ouder) op een positieve manier kunt coachen: nadruk leggen op wat er goed gaat in plaats van wat fout gaat, werken aan 'ontwikkelen' in plaats van 'winnen', respect voor tegenstander en scheidsrechter, en nog veel meer. Met als resultaat: meer spelplezier en een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de spelers.

Nieuwe spelregels voor Mini's per 1 januari 2011

Per 1 januari 2011 geldt een aantal nieuwe regels voor de mini's (U12, U10 en U8). De nieuwe regels zijn:
  • Spelen met 'zuivere speeltijd', de klok wordt stilgezet bij elk fluitsignaal en in de laatste twee minuten van de laatste periode na een score.
  • Spelen met 4 kwarten van 8 minuten, elk verdeeld in twee perioden van 4 minuten. Time-outs alleen tussen de perioden, en geen wissels tijdens de periode. 
  • Tussen de 1e en 2e periode, de 3e en 4e periode, de 5e en 6e periode en de 7e en 8e periode is er een verplichte time-out van 1 minuut. Tussen de 4e en 5e periode een pauze van 8 minuten. Na de 2e en 6e perioden is er een pauze van 2 minuten.
  • Nieuwe wisselprocedure ('slangwissel'), waarmee ook een team met slechts 6 spelers kan spelen zonder een boete te krijgen. Iedere speler moet zo mogelijk evenveel spelen. Spelers komen in het veld volgens de volgorde zoals zij op het scoresheet vermeld staan (principe van de slang). 1e periode de  eerste 5 spelers, 2e periode de volgende 5 spelers etc. Bij blessures komt automatisch de volgende speler die op het sheet staat het veld in. Een inval beurt geldt als volledige periode.
  • De bonus vrije worp regel en de vier fouten regel zijn van kracht.
  • Gebruik van de driepuntslijn wanneer die aanwezig is. Score 3 punten.
  • Terugspelen naar eigen helft is niet toegestaan.
  • Wanneer een van de teams een voorsprong heeft gehaald van 50 punten is dit de eindstand en wordt de score niet meer bijgehouden.